ΠΡΟΣΟΧΗ! Έρχεστε με δική σας ευθύνη.

Στο παρόν ιστολόγιο υπάρχουν προσβλητικές εκφράσεις για κολλημένους κάθε ηλικίας.
Επίσης το παρόν ΔΕΝ είναι "ενημερωτικό blog" αλλά σκέτο blog.
Οι συντάκτες του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των υπερσυνδέσμων που είναι αναρτημενοι.
Δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων που γίνονται από τρίτους στα άρθρα του παρόντος.
Τα σχόλια δεν φιλτράρονται και ο καθείς μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα,εκτός και αν αλλάξουμε γνώμη.
Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τρένο στα ΓΡΕΒΕΝΑ υπάρχουνε γιατί δεν έχει τρένο

Καλος ηρθατε στα Γρεβενα

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

"Λευκός θησαυρός" στη Δυτική Μακεδονία

Σε "Παρθενώνα" της Μυκητολογίας μπορούν να αναδειχθούν πλέον η Δυτική Μακεδονία και ο Νομός Γρεβενών αφού ήρθε στο φως το σπανιότερο μανιτάρι στον κόσμο, που ταυτόχρρονα αποτελεί και το ακριβότερο έδεσμα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για την περίφημη "λευκή τρούφα" που αποτελεί το μεγάλο όνειρο και στόχο των "τρουφοκυνηγών" ανά τον κόσμο.
Πλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Σέτκος, μπορεί να περηφανεύεται ότι έκανε την πιο σπουδαία καταγραφή της χώρας μας στον τομέα των μανιταριών, αφού η Ελλάδα γίνεται η μόλις 5η χώρα στον κόσμο που βρέθηκε ο σπάνιος μύκητας, μετά την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ισπανία.
Όπως είναι λογικό η είδηση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου σε όσους ασχολούνται με τα μανιτάρια και σήμερα ο "ΜΑΧΗΤΗΣ" σας παρουσιάζει το χρονικό του σπουδαίου ευρήματος, διά στόματος του γνωστού Μυκητολόγου κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη, ο οποίος ήταν αυτός που επιβεβαίωσε, μετά από λεπτομερή εξέταση σε μικροσκόπιο, ότι πρόκειτια για το περίφημο "Tuber Magnatum", που σημαίνει "έδεσμα των Λόρδων". Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Κωνσταντινίδης μας περιγράφει με απολαυστικό τρόπο το πως ο Γιώργος Σέτκος βρήκε τη "λευκή τρούφα" και τι σηματοδοτεί αυτή η "ανακάλυψη" για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα η συνέντευξη:

- Γιώργο συγχαρητήρια για τη μοναδικότητα του ευρήματος. Πρόκειται πράγματι για την περίφημη λευκή τρούφα;
• «Ναι πρόκειται πράγματι για την "Tuber Magnatum", ένα από τα σπανιότερα είδη μανιταριών και σίγουρα ένα από τα ακριβότερα εδέσματα στον κόσμο. Τα συγχαρητήρια βέβαια ανήκουν στον άνθρωπο που τα βρήκε, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας τον Γιώργο Σέτκο. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι, όπως πολύ χαρούμενοι θα πρέπει να αισθάνονται και όλοι οι Μανιταρόφιλοι της χώρας, αφού καταγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτό το είδος μανιταριού. Πλέον η χώρα μας γίνεται η μόλις 5η ανά τον κόσμο που έχει γίνει τέτοια καταγραφή, αφού μέχρι τώρα Λευκή Τρούφα βρέθηκε μόνο στην Ιταλία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ισπανία».

- Θέλεις να μας αναφέρεις το χρονικό του ευρήματος. Πότε, πού και πώς βρέθηκε η τρούφα και γιατί ποσότητα μιλάμε;
• «Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά θα πρέπει να σας αναφέρω τα εξής: Η άσπρη τρούφα αποτελεί ανέκαθεν το μεγάλο στόχο όλων των τρουφοκυνηγών. Στην Ελλάδα γίνετα εντατική αναζήτηση υπόγειων μανιταριών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τρουφοκυνηγούς με εκπαιδευμένα σκυλιά, τα ονομαζόμενα και τρουφόσκυλα. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι από 50 τρουφοκυνηγοί. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να εντοπίσει των άσπρη τρούφα. Εξάλλουο εντοπισμός της είναι πολύ δύσκολος αφού δεν την συναντάμε στους βιότοπους που βρίσκουμε όλες τις υπόλοιπες τρούφες και τις οποίες σχεδόν όλες τις έχουμε βρει. Να σημειώσω εδώ ότι η λευκή τρούφα είναι ο "βασιλιάς" των υπόγειων μανιταριών και πλέον δε έχουμε βρει μόνο τη δεύτερη της ιεραρχίας. Επίσης, η λευκή τρούφα βγαίνει σε μεγαλύτερο βάθος από τις υπόλοιπες και το κυνήγι της είναι πολύ δύσκολο. Εκτός αυτού ευδοκιμεί σε πολύ λίγες περιοχές του πλανήτη. Συγκεκριμένα φυτρώνει σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική παράλληλο, που τυχαίνει να βρίσκεται και η Ελλάδα μέσα. Ο πρόεδρός μας, λοιπόν, ο Γιώργος ο Σέτκος, που ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε στη χώρα μας το κυνήγι της τρούφας όταν πριν από 10 χρόνια εισήγαγε το πρώτο εκπαιδευμένο τρουφόσκυλο (σήμερα έχει δύο), πριν από 3 εβδομάδες πήγε στην Ιταλία και έφερε ένα τρουφόσκυλο για λογαριασμό κάποιων φίλων του από τις Σέρρες. Εκείνοι, μόλις είδαν το σκυλί δυσανασχέτησαν γιατί το είδαν μικρό και εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τις ικανότητές του. Έτσι ο Γιώργος, κράτησε για τον εαυτό του το σκυλί.
Όταν, λοιπόν, μετά από κάποιες ημέρες βγήκε για κυνήγι για πρώτη φορά και με τα τρία σκυλιά, επεδίωξε να κυνηγήσει σε έναν "ειδικό" βιότοπο τρούφας στις όχθες ενός ποταμού. Εκεί, λοιπόν, πρώτα το καινούριο το σκυλί, ο Μπράκ, έβγαλε το πρώτο κομμάτι λευκής τρούφας και ακολούθησαν η Σανέλ και η Σπίνα (τα ονόματα των άλλων δύο τρουφόσκυλων) που έβγαλαν επίσης από ένα κομμάτι. Τελικά τα κομμάτια γίνανε έξι, αφού κάθε σκυλί έβγαλε από δύο...».

- Γιώργο βάλε μια άνω τελεία, αφού δεν μας είπες που ακριβώς βρέθηκαν τα μανιτάρια. Ήταν εντός του Ν. Γρεβενών; Θέλεις να μας πεις κάτι περισσότερο για την τοποθεσία;
• «Θα μου επιτρέψεις για ευνόητους λόγους να μην το αποκαλύψω το ακριβές σημείο γιατί θα "πλακώσουν" αμέσως τρουφοκυνηγοί και όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλη την Ιταλία. Είναι σαν να λέμε ότι έχουμε βρει ένα κιούπι γεμάτο λίρες και το έχουμε θάψει σ’ εκείνο το σημείο. Καταλαβαίνετε τι πρόκειται.να συμβεί».

- Εντάξει, είναι κατανοητό. Πες μας μόνο αν είναι εντός του Νομού Γρεβενών.
• «Ούτε αυτό μπορώ να σας το πω. Σας εξήγησα το λόγο και ελπίζω να το σεβαστείτε. Εμείς δηλώσαμε την καταγραφή στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ίσως μελλοντικά να μπορούμε να πούμε περισσότερα. Όχι, όμως αυτή τη στιγμή».

- Καλώς. Δεν θα επιμείνω άλλο. Ποιά ήταν, λοιπόν, η αντίδραση μόλις επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι πρόκειται για την άσπρη τρούφα;
• Όπως μου μετέφερε ο Γιώργος, όταν είδε τα έξι κομμάτια και τα εστίασε στα χέρια του ενθουσιάστηκε. Δεν ήταν όμως 100% σίγουρος ότι πρόκειται για την "Tuber Magnatum", αφού και στο παρελθόν είχαν βρεθεί κάποια κομμάτια, η μικροσκοπική εξέταση των οποίων απέδειξε ότι πρόκειται για άλλα είδη τρούφας. Αμέσως, λοιπόν, επικοινώνησε μαζί μου, ήρθε την ίδια ημέρα στο σπίτι μου και κάναμε τη μικροσκοπική εξέταση των μανιταριών. Μετά από λίγη ώρα του ανήγγειλα με πανηγυρικό τρόπο ότι μολις έγινε η πρώτη πανελλήνια καταγραφή αυτού του υπέροχου ευρήματος, που ίσως είναι η πιο σπουδαία καταγραφή σ’ αυτό τον τομέα στη χώρα μας και δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα την επισκιάσει και αντικαταστήσει. Έγινε, λοιπόν, η πιο σπουδαία καταγραφή στον τομέα των μανιταριών, όχι μόνο των υπόγειων αλλά και γενικότερα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η χαρά μας είναι τεράστια».

- Τί είναι αυτό που κάνει αυτό το είδος μανιταριού τόσο περιζήτητο και πολύτιμο;
• «Από επιστημονικής άποψης είναι μοναδικό γιατί οπως σας είπα βρίσκεται μόνο σε μία γεωγραφική παράλληλο και είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός της. Είναι η κορωνίδα των μανιταριών. Από εκεί και πέρα πρόκειται για το ακριβότερο ίσως έδεσμα στον κόσμο, αφού η αξία του ξεκινάει από 1.000€/κιλό και φτάνει έως και τις 35.000€, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε μανιταριού».



- Πράγματι κάπου είχα διαβάσει ότι το 2006 ένα κομμάτι λευκής τρούφας βάρους 1,2 κιλών είχε πουληθεί σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό με την εξωπραγματική τιμή των 95.000€.
• «Ναι κατά καιρούς ακούμε διάφορα τέτοια περιστατικά. Είπαμε, είναι ίσως το ακριβότερο έδεσμα στον πλανήτη».

- Ο Γιώργος Σέτκος τί ποσότητα βρήκε;
• «Το ένα κομμάτι ήταν αρκετά μεγάλο, φτάνοντας τα 150γραμ. Το δεύτερο ήταν γύρω στα 100γραμ. και τα άλλα τέσσερα ήταν μικρότερα. Αν σκεφτείτε πάντως ότι οι λευκές τρούφες ωριμάζουν τον Δεκέμβριο, τότε μπορούμε να πούμε ότι τα δύο κομμάτια είναι αρκετά μεγάλα για τη δεδομένη εποχή. Να σας πω απλά πως στην Ιταλία το κυνήγι της τρούφας απαγορεύεται πριν από τον Οκτώβριο γιατί τα μανιτάρια αυτά είναι "άγουρα"».

- Τί λοιπόν το διαφορετικό στη γεύση έχει η λευκή τρούφα;
• «Να σημειώσω πρώτα απ’ όλα ότι εγώ είμαι από τους φανατικότερους αντιπάλους του ντόρου που έχει γίνει γύρω από τις τρούφες. Έχοντας δοκιμάσει περισσότερα από 400 είδη μανιταριών, θεωρώ ότι δεν ήταν κάτι τόσο ξεχωριστό οι τρούφες που ως τώρα δοκίμασα.
Αρκετές μάλιστα από αυτές μου φάνηκαν τελείως αδιάφορες. Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής στη Μανιταροταβέρνα "Αυλαίς" δοκιμάσαμε τη λευκή τρούφα, μαζί με την αποστολή Μανιταρόφιλων από την Κύπρο σε μια "πανηγυρική τελετή" και μείναμε όλοι εντυπωσιασμένοι.
Πράγματι το άρωμά της είναι μοναδικό και επιβεβαίωσε πλήρως το όνομα που έχει αποκτήσει στη γαστρονομία. Είναι πράγματι κάτι μοναδικό. Εξάλλου και το όνομά της αποδεικνύει του λόγου το αληθές αφού "Tuber Magnatum" σημαίνει το "οίδημα των μέγιστων", σε ελεύθερη μετάφραση η "φούσκα των Λόρδων". Δηλαδή τροφή για τις εξέχουσες προσωπικότητες. Εγώ, πάντως, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η τιμή της είναι υπερβολική».

- Γιώργο ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε ακόμη καλύτερη συνέχεια.
• «Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ευρύτερη περιοχή μας διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια μυκητοχλωρίδα, με ότι θετικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, ως συγκριτικό πλεονέκτημα, επιστημονικό και αναπτυξιακό για τον τόπο μας.
Αποδείχτηκε ότι η περιοχή μας με τις συγκεκριμένες κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες ευνοεί την καλλιέργεια τρούφας. Αρκεί να σας πω ότι και στην περιοχή μας έχουν ξεκινήησει πολλές επιχειρήσεις καλλιέργειας τρούφας και στην πόλη και στο Καρπερό και στους Φιλιππαίους και στην Ανθρακιά και αλλού. Και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των καλλιεργειών.
Για μένα πάντως έχει μεγαλύτερη σημασία το γεγονός ότι για να καλλιεργήσεις τρούφα πρέπει να φυτέψεις δέντρα. Και μόνο από αυτή την άποψη, τα οφέλη για το περιβάλλον είναι πολλά.

ΠΗΓΗ: ''ΜΑΧΗΤΗΣ''  Γρεβενών (Αποκλειστικό)

1 σχόλιο:

bkaounas είπε...

Μπράβο στον Γιώργο Σέτκο και τα σκυλιά του που την ανακάλυψαν και στον Γιώργο Κωνσταντινίδη που την ταυτοποίησε !!!

clocks Grevena

Copyright:anakatosouras

anakatosouras greveniotis