ΠΡΟΣΟΧΗ! Έρχεστε με δική σας ευθύνη.

Στο παρόν ιστολόγιο υπάρχουν προσβλητικές εκφράσεις για κολλημένους κάθε ηλικίας.
Επίσης το παρόν ΔΕΝ είναι "ενημερωτικό blog" αλλά σκέτο blog.
Οι συντάκτες του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των υπερσυνδέσμων που είναι αναρτημενοι.
Δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων που γίνονται από τρίτους στα άρθρα του παρόντος.
Τα σχόλια δεν φιλτράρονται και ο καθείς μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα,εκτός και αν αλλάξουμε γνώμη.
Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τρένο στα ΓΡΕΒΕΝΑ υπάρχουνε γιατί δεν έχει τρένο

Καλος ηρθατε στα Γρεβενα

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Δουλειές υπάρχουν... δεν θέλουμε?

Απρόσμενα ήταν τα αποτελέσματα της υποβολής αιτήσεων για την ενοικίαση δημόσιας γης από ανέργους και νέους στα Γρεβενά.
Οπως προέκυψε,το 90% των υποψηφίων για τα 33 αγροτεμάχια -συνολικής έκτασης 319 στρεμμάτων- είναι κάτοικοι Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας,πλην Γρεβενών!

Ντόπιος κανένας, δηλαδή,στον κατάλογο.Και βεβαίως, μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποτελεί κίνητρο απασχόλησης νέων στον αγροτικό τομέα,καθώς το μίσθωμα των αγροτικών εκτάσεων είναι συμβολικό, ωστόσο προκάλεσε εύλογα ερωτήματα η προέλευση των υποψηφίων.
Γιατί ναι μεν η οικονομική κρίση επιτείνει το ενδιαφέρον νέων από αστικά κέντρα για τη γεωργία,αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του να μονοπωλούνται σχεδόν οι υποψηφιότητες των Γρεβενών από Αθηναίους υπάρχει απόσταση.
Αλλωστε,μιλάμε για έναν νομό ορεινό,όπου η γεωργία είναι δύσκολο κι όχι ιδιαίτερα κερδοφόρο πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας.
Εκτός κι αν εκληφθεί ως τάση των κατοίκων της πρωτεύουσας να πάρουν τα βουνά.
Δικαιολογημένα,το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δασταμάνης παρουσίασε τα στοιχεία του προγράμματος εκμίσθωσης κοινόχρηστων και διαθέσιμων εκτάσεων για τον νομό Γρεβενών.Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά των 33 διαθέσιμων αγροτεμαχίων,που εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους, αναρτήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο Διαδίκτυο και καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις υποβολής των αιτήσεων,με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 11η Ιανουαρίου 2012.Ετσι υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι το 90% ήταν από την Αθήνα!Σε αντιδιαστολή ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών σημείωσε ότι «διαπιστώνεται καθημερινά από την αρμόδια τοπική υπηρεσία (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών) πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από παλαιούς και νέους αγρότες που έχουν ανάγκη ένταξης στο γεωργικό επάγγελμα για λόγους βιοποριστικούς,δεδομένου ότι η ανεργία στην περιοχή αγγίζει το 45%».
Με άλλα λόγια,ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον ντόπιων για τη γεωργία,αυτό δεν εκφράστηκε στη διαδικτυακή κατάθεση αιτήσεων.Το γεγονός αποδόθηκε στη δυσκολία πρόσβασης των αγροτών στο Ιντερνετ, καθώς δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο κ. Δασταμάνης,αφού επισήμανε ότι «οι προς διάθεση εκτάσεις είναι ορεινές, χαμηλής παραγωγικότητας και δεν θα εξασφαλίζουν βιοποριστικά τους αιτούντες εκτός νομού»,εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι των εκτάσεων αυτών που δεν κατοικούν στα Γρεβενά «θα λειτουργήσουν ως εργολάβοι ενοικίασης, αφού η απόσταση των πολλών χιλιομέτρων καθιστά ασύμβατη την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος και την καλλιέργεια των αγροτεμαχίων».Μετά την εισήγηση του Γιώργου Δασταμάνη και τη συζήτηση που ακολούθησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί παράταση υποβολής των σχετικών αιτήσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου,ενώ στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να μοριοδοτηθεί η εντοπιότητα.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

clocks Grevena

Copyright:anakatosouras

anakatosouras greveniotis