ΠΡΟΣΟΧΗ! Έρχεστε με δική σας ευθύνη.

Στο παρόν ιστολόγιο υπάρχουν προσβλητικές εκφράσεις για κολλημένους κάθε ηλικίας.
Επίσης το παρόν ΔΕΝ είναι "ενημερωτικό blog" αλλά σκέτο blog.
Οι συντάκτες του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των υπερσυνδέσμων που είναι αναρτημενοι.
Δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων που γίνονται από τρίτους στα άρθρα του παρόντος.
Τα σχόλια δεν φιλτράρονται και ο καθείς μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα,εκτός και αν αλλάξουμε γνώμη.
Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τρένο στα ΓΡΕΒΕΝΑ υπάρχουνε γιατί δεν έχει τρένο

Καλος ηρθατε στα Γρεβενα

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδιο καταστροφής του Εθνικου Δρυμου της Βάλια Κάλντα

ΟΧΙ στην μεταφορά νερού από τον Αώο!! 

Μέσα στην «αγωνία» του Ελληνικού Κράτους για επενδύσεις και «ανάπτυξη»,ένα παλιό αλλά «αξέχαστο» σχέδιο,ανασύρθηκε από τα συρτάρια και προωθείται προς υλοποίηση.

Πρόκειται για φράγμα ύψους 60 μέτρων,το οποίο θα εκτρέπει τα νερά του Αώου και που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων (η συμβολή Αώου και Αρκουδορέματος).Τα νερά θα διοχετεύονται προς το Μετσοβίτικο ποταμό και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από εκεί στο Καλαμά,για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή των Υδροηλεκτρικών σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά.
Για το έργο,έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Τέρνα Ενεργειακή Α.Ε. και ο χρόνος υλοποίησης είναι τρία χρόνια.
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε,τόσο το φράγμα, που για να φτιαχτεί θα απαιτήσει δρόμους, εργοτάξια κλπ.όσο και η λίμνη που θα δημιουργηθεί,η οποία θα κατακλύσει και ένα σεβαστό κομμάτι της χαράδρας του Αρκουδορέματος και πιθανόν και το μονοπάτι Βωβούσα–Αρκουδόρεμα–Βάλια Κάλντα,θα επιφέρει οριστική αλλοίωση και καταστροφή της περιοχής,που αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα ορεινά τοπία, τόσο από οικολογική,όσο και από αισθητική και τουριστική άποψη και είναι τόπος επίσκεψης χιλιάδων ανθρώπων,με σημαντικό οικονομικό όφελος για τη περιοχή του Ζαγορίου και της Κόνιτσας.
Πριν λίγες ημέρες σε συνεδρίασή του το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον Αώο και τους παραποτάμους του,αλλά και για κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Δήμου.
Επίσης ο Δήμος,προσθέτει ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του περιβάλλοντος και απειλεί την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου,καθώς επίσης και της περιοχής προστασίας της φύσης (πυρήνας του Ε.Π.Β.Πίνδου τμήμα Βάλια Κάλντα).
Σημειωτέων ότι ο Αώος έχει ήδη εκτραπεί με το φράγμα των πηγών Αώου προς τον Άραχθο και με την εκτροπή και του Αρκουδορέματος,που αποτελεί το σημαντικότερο παραπόταμό του, η ποσότητα των νερών του Αώου θα μειωθεί σημαντικά, με τραγικά αποτελέσματα σε όλη τη Λάκα Αώου,τη περιοχή της Κόνιτσας κλπ.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό,ότι το κράτος και τα ιδιωτικά συμφέροντα που πατρονάρει,με πρόσχημα την περιβόητη «ανάπτυξη» (η συγκεκριμένη είναι και «πράσινη») και την αγωνία του κόσμου για επιβίωση μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον,σε συνδυασμό με την αδυναμία των ορεινών κοινοτήτων να αντισταθούν,έχει βάλει σκοπό να ξεπουλήσει τα πάντα αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις.

ΟΧΙ στην μεταφορά νερού από τον Αώο!!!
Μαζεύουμε υπογραφές και δηλώνουμε τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή μας σχετικά με τα όσα προβλέπει η Β’φάση του σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου,με αντικείμενο την μεταφορά νερού από την υδρολογική λεκάνη του ποταμού Αώου προς την περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. 
πηγη: vovousa.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

clocks Grevena

Copyright:anakatosouras

anakatosouras greveniotis