ΠΡΟΣΟΧΗ! Έρχεστε με δική σας ευθύνη.

Στο παρόν ιστολόγιο υπάρχουν προσβλητικές εκφράσεις για κολλημένους κάθε ηλικίας.
Επίσης το παρόν ΔΕΝ είναι "ενημερωτικό blog" αλλά σκέτο blog.
Οι συντάκτες του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των υπερσυνδέσμων που είναι αναρτημενοι.
Δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων που γίνονται από τρίτους στα άρθρα του παρόντος.
Τα σχόλια δεν φιλτράρονται και ο καθείς μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα,εκτός και αν αλλάξουμε γνώμη.
Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τρένο στα ΓΡΕΒΕΝΑ υπάρχουνε γιατί δεν έχει τρένο

Καλος ηρθατε στα Γρεβενα

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Μάκης Νασιάδης Ανοιχτή επιστολή για τα Ανακατωσάρια

Αγαπητέ Βαγγέλη.
Θα στα πω σε πρώτο πρόσωπο, όσα η τοπική κοινωνία θέλει να πει, γιατί η αλήθεια πρέπει να λέγεται, όσο πικρή και αν είναι.
Πιστεύω να το κατάλαβες επιτέλους ότι αυτός ο τρόπος σχεδιασμού για τα Ανακατωσάρια δεν πάει άλλο, για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί κατόρθωσες και έβαλες όλη την κοινωνία του νομού απέναντί σου.
Θέλεις να επιβάλλεις κάτι που η ίδια η κοινωνία το απέρριψε από την πρώτη στιγμή. Προς Θεού δεν κάνω λόγο για τα Ανακατωσάρια- όπως όμως αυτά ξεκίνησαν και έδειξαν το δρόμο τον οποίο όμως δυστυχώς δεν τον ακολούθησες.
Μιλάω γι’ αυτή τη νέα κουλτούρα και τα ήθη που θέλεις να επιβάλλεις με έναν τρόπο που δεν αρμόζει.
Το να καταφέρνεις να βρίσκεις χρήματα με διλήμματα, που δε θέλω να σχολιάσω αυτή τη στιγμή, από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες, υπουργούς, βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους και να τα σκορπάς εκεί που εσύ θεωρείς ότι είναι σωστό, χωρίς να ρωτήσεις κανέναν, μάλλον δε σε τιμά, για τη μέχρι τώρα προσφορά σου.
Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγα ότι δεν ήσουν από τους πρωτεργάτες των Ανακατωσαριών. Μη ξεχνάς όμως ότι σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι που ξεκίνησε πριν εννέα χρόνια δεν ήσουν μόνος. Πρώτα απ΄ όλα είχες την τοπική κοινωνία που αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία. Δυστυχώς όμως στη πορεία των τελευταίων χρόνων, έμεινες μόνος. Τώρα όσοι… ξέμειναν γύρω σου, δε σημαίνει ότι στηρίζουν κάτι που απέρριψε η κοινωνία (σ.σ. επιμένω όχι τα Ανακατωσάρια όπως πρωτοξεκίνησαν), απλά το κάνουν γιατί θέλουν να περισώσουν τα προσχήματα ή κάποιοι άλλοι για.. ιδίων όφελος.
Θα ήμουν επίσης από τους τελευταίους, που θα τολμούσα να πω ότι αυτός ο σχεδιασμός σου δεν έχει πολλά ποιοτικά στοιχεία, που πραγματικά μερικά απ’ αυτά όχι μόνο είναι αξιοζήλευτα, αλλά και πρωτοποριακά για τον τόπο. Όμως κατάλαβέ το ότι δεν είναι για τα Ανακατωσάρια.
Ο ίδιος ο κόσμος, η ίδια η τοπική κοινωνία, που γυρνά την πλάτη σ’ αυτά, δεν το κάνει επειδή δεν αναγνωρίζει την επαγγελματική καταξίωση όσων κάθε χρόνο μετέχουν σε όλα τα δρώμενα. Το κάνει γιατί βλέπει ότι όλα αυτά δεν είναι για τις Αποκριές και τα Ανακατωσάρια και πιστεύω ότι πολλοί απ’ αυτούς που τα επικρίνουν λυπούνται γιατί πάνε χαμένα.
Κάνω τη διάκριση για τις Αποκριές και τα Ανακατωσάρια για να μην ξεχνάμε και την παράδοσή μας, η οποία ευτυχώς σε πολλά χωριά δυναμώνει κάθε χρόνο.
Ναι να δείξεις κάτι το διαφορετικό στα Ανακατωσάρια και να μην τις μπλέξεις με τις Αποκριές των Γρεβενών. Όχι όμως αυτά «χολιγουντιανά σόου», όπως τα αποκαλούν ορισμένοι και για εκφέρω και την ταπεινή προσωπική μου γνώμη, συμφωνώ στο χαρακτηρισμό. Δεν πήγα στη Μαντόνα στη συναυλία που έδωσε πέρυσι στην Αθήνα και δεν έχω γνώμη αν η περσινή εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία Αιμιλιανού ήταν μεγαλύτερη από τη δική της. Δεν ξέρω επίσης αν αυτές τις εξέδρες, που προκαλούν φόβο και όχι δέος, τις έχουν στη διάθεσή τους και τα καλύτερα ελληνικά συγκροτήματα ή καλλιτέχνες.
Όμως γιατί τόσο χρήμα και τόσα έξοδα για το αυτονόητο. Γι’ αυτό που θέλει ο κόσμος. Για το γλέντι.
Που είναι οι σύλλογοι των χωριών, αλλά και της πόλης, που τα πρώτα χρόνια ομαδικά με μια ορχήστρα δίπλα τους έστηναν το γλέντι σε κάθε σημείο του πεζόδρομου και της πλατείας; Γιατί θα πρέπει ο κόσμος να παραμένει βουβός μέχρι τις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου για την επίσημη έναρξη, την οποία σε τελική κατάληξη δεν μπορεί να την παρακολουθήσει;
Οι γρεβενιώτες δε θέλουν πολλά για ν’ αρχίσουν να γλεντούν. Ένα κλαρίνο, ένα νταϊρέ και ένα λαούτο είναι αρκετά. Φυσικά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σ’ αυτά. Τα Ανακατωσάρια θέλουν οργάνωση και το δείξατε στα πρώτα του βήματα. Αυτό όμως που δε θέλουν είναι η απόρριψη, την οποία δυστυχώς το λέω την κάνατε κανόνα.
Δεν μπορεί να είναι εχθρός όποιος λέει τη γνώμη του για το πώς θα πρέπει να συνεχίσουν το… ταξίδι τους τα Ανακατωσάρια. Ελπίζω να το κατάλαβες και εσύ, γιατί οι υπόλοιποι… συνοδοιπόροι σου πιστεύω ότι το έχουν κατανοήσει, ότι έφθασε η στιγμή -αν και έπρεπε να γίνει πιο νωρίς- κατά την οποία θα πρέπει να καθίσεις σ’ ένα ανοιχτό τραπέζι, όχι κεκλεισμένων των θυρών και να κουβεντιάσεις επιτέλους και με την τοπική κοινωνία για το πώς θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους τα Ανακατωσάρια.
Και να σε θυμίσω κάτι το οποίο μάλλον το έχεις ξεχάσει. Όταν πρωτοξεκίνησαν τα Ανακατωσάρια εσύ ήσουν ο πρώτος που είχες πει πολλές φορές ότι «αυτές τις εκδηλώσεις θα τις παραδώσουμε (σ.σ. εννοούσες ο ΜΟΓ) όταν θα έρθει η στιγμή στην τοπική κοινωνία για να τις συνεχίσει». Δεν ξέρω τι έγινε στη διαδρομή και δε θέλω να μείνω στο παρελθόν.
Ότι έγινε-έγινε και καλά που ήρθε και έτσι για να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε και στο μέλλον, τα λάθη που έγιναν. Πιστεύω ότι αυτή η στιγμή έφθασε γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να βλέπει το διοργανωτή να του γυρνά την πλάτη. Η κοινωνία τα θέλει τα Ανακατωσάρια και τα στηρίζει έστω και έτσι, αλλά ως εδώ.
Έμαθα από άλλους, εγώ δεν το άκουσα όπως πιστεύω και η πλειονότητα όσων ήταν στους δρόμους και τις πλατείες, ότι το βράδυ του Σαββάτου στην επίσημη έναρξη ο νομάρχης Γρεβενών έκανε λόγο για ίδρυση Φορέα. Αυτό με φοβίζει λίγο γιατί ότι είναι «κλισέ» δε θα έχει και τον αυθορμητισμό για μια εκδήλωση σαν τα Ανακατωσάρια. Αν όμως αυτός ο Φορέας οργανωθεί σωστά, χωρίς τη δημοσιο-υπαλληλίστικη νοοτροπία και είναι ανοιχτός σε όλη την κοινωνία, χωρίς αξιώματα, ιδιοτέλειες και αποκλεισμούς, τότε πιστεύω ότι με έναν γόνιμο διάλογο θα καταφέρει να επαναφέρει τα Ανακατωσάρια στις καρδιές όλων μας.
Αυτά προς το παρόν και ελπίζω ότι αυτός ο διάλογος που ήδη έχει ανοίξει από το διαδίκτυο να αποδώσει τα μέγιστα.
Υ.Γ. Όλοι μας έχουμε προτάσεις, αλλά δε φτάνουν από μόνες τους για να πετύχουν το σκοπό. Αν αγαπητέ φίλε και συμμαθητή, αφήσουμε για λίγο τον εγωισμό μας να αποφασίζει και βάλουμε τη λογική να βλέπει την πραγματικότητα, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε ακόμη περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

clocks Grevena

Copyright:anakatosouras

anakatosouras greveniotis