ΠΡΟΣΟΧΗ! Έρχεστε με δική σας ευθύνη.

Στο παρόν ιστολόγιο υπάρχουν προσβλητικές εκφράσεις για κολλημένους κάθε ηλικίας.
Επίσης το παρόν ΔΕΝ είναι "ενημερωτικό blog" αλλά σκέτο blog.
Οι συντάκτες του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των υπερσυνδέσμων που είναι αναρτημενοι.
Δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σχολίων που γίνονται από τρίτους στα άρθρα του παρόντος.
Τα σχόλια δεν φιλτράρονται και ο καθείς μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα,εκτός και αν αλλάξουμε γνώμη.
Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τρένο στα ΓΡΕΒΕΝΑ υπάρχουνε γιατί δεν έχει τρένο

Καλος ηρθατε στα Γρεβενα

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ....

Για να δούμε τώρα......
Γρεβενά 18 Μαρτίου 2007
ΠΡΟΣ:
1. κ. Υφυπουργό Οικονομικών
2. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών
3. Δήμο Γρεβενών
4. Τα Μ.Μ.Ε.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Όλοι εμείς, που υπογράφουμε το παρών υπόμνημα, Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων που συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου σήμερα Κυριακή 18 Μαρτίου 2007 και ώρα 19.00, μετά από διεξοδική συζήτηση, διαμορφώσαμε ομόφωνα το παρακάτω υπόμνημα με τις προτάσεις μας που σκοπό έχουν τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στα πολιτιστικά πράγματα του Δήμου Γρεβενών, αλλά και του Νομού Γρεβενών τα τελευταία χρόνια.

1. Επειδή εκτιμούμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρξει συντονισμός της δράσης των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Γρεβενών αλλά και του Νομού Γρεβενών, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε πρώτη φάση στη δημιουργία μιας Πενταμελούς Συντονιστικής Επιτροπής των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Γρεβενών, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό της δράσης των Πολιτιστικών Συλλόγων και επίσης θα αναλάβει την ευθύνη των ενεργειών για τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού. Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από τους:
Ø Θεόδωρο Χολή, Πρόεδρο Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Μυρσίνης.
Ø Αχιλλέα Πάτσιο, Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γεώργιος» Βαροσίου Γρεβενών.
Ø Αργύριο Καραλιόλιο, Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών.
Ø Ιωάννη Παυλόγλου, Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Βατολάκκου.
Ø Γεύση Σαρουσαββίδου, Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών «Άγιοι Ταξιάρχες» Ελευθέρου Β΄

2. Θεωρούμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος θα πρέπει μόνιμα και διαχρονικά να στηρίζουν τη δράση των Πολιτιστικών Συλλόγων και να αναγνωρίζουν την προσφορά τους ποικιλότροπα και ειδικά με την εκπροσώπησή τους στους Πολιτιστικούς Οργανισμούς.

3. Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια είναι κατά κοινή ομολογία πολύ επιτυχημένες, με την έννοια ότι συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο, ειδικά το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Μπορούν όμως πιστεύουμε να γίνουν πολύ καλύτερες γιατί:
α. Η διαμόρφωση του προγράμματος κάθε φορά είναι αποτέλεσμα του προβληματισμού και κατάθεσης γνώμης μιας κλειστής ομάδας του Μ.Ο.Γ., ενώ θα μπορούσε αυτός ο προβληματισμός να εμπλουτισθεί και με τη συμμετοχή και άλλων φορέων όπως οι Πολιτιστικοί Οργανισμοί, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι., οι Μαθητικές Κοινότητες, οι Σύλλογοι Εκπ/κών, το Τ.Ε.Ι. και γιατί όχι να συσταθεί μια μόνιμη Επιτροπή Αποκρεάτικων Εκδηλώσεων, ενώ την ευθύνη σίγουρα θα πρέπει να έχουν οι Πολιτιστικοί Οργανισμοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου.

Σαν αρνητικά, βέβαια, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι:
Ø Τα χρήματα που δαπανούνται κατά κοινή ομολογία είναι πάρα πολλά και σε βάρος όλων των άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Ø Οι εκδηλώσεις βασικά γίνονται τις δύο ή τρεις τελευταίες μέρες, ενώ το προηγούμενο των Απόκρεω διάστημα δε γίνεται σχεδόν τίποτα.
Ø Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και το ύφος απευθύνεται κατά κύριο λόγω στην ενήλικη νεολαία, ενώ απουσιάζουν εντελώς οι εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν τα παιδιά και τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Ø Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη μορφή των εκδηλώσεων, σταδιακά αποδομεί τη λαϊκή μας παράδοση που τις Απόκριες είναι οι «Φανοί» και τα καρναβάλια (μασκάρεμα).
Ø Τα έντυπα και όλο το διαφημιστικό υλικό θα πρέπει να προβάλλουν όλες τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Νομού και ταυτόχρονα να είναι και ένας μικρός τουριστικός οδηγός.

β. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι τα «Ανακατωσάρια» πρέπει να συνεχίσουν να διοργανώνονται από το Μ.Ο.Γ. και να γίνουν και ακόμα καλύτερα, να αποτελούν όμως ένα μέρος των Αποκρεάτικων εκδηλώσεων σε επίπεδο Νομού που θα γίνονται με την ευθύνη των Πολιτιστικών Οργανισμών του Δήμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Όμως η χρηματοδότηση πρέπει να γίνεται διαφορετικά:
Ø Θα πρέπει όλοι οι Σύλλογοι (και ο Μ.Ο.Γ.), ανάλογα με τις δραστηριότητές τους, μαζί και με άλλα αντικειμενικά κριτήρια και φυσικά με απόλυτη διαφάνεια, να χρηματοδοτούνται μια φορά το χρόνο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο και όχι όπως γινόταν μέχρι τώρα μόνο για τις Απόκριες. Με αυτά τα χρήματα όλοι οι Σύλλογοι (το ίδιο και ο Μ.Ο.Γ.) θα μπορούν καλύτερα να προγραμματίσουν τις ετήσιες δραστηριότητές τους.

γ. Επίσης προτείνουμε για τη βελτίωση – εμπλουτισμό των Αποκρεάτικων εκδηλώσεων να:
Ø Το χρονικό διάστημα του τριωδίου να στήνεται μια εξέδρα στην πλατεία, όπου οι Πολιτιστικοί Οργανισμοί, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι., οι Μαθητικές Κοινότητες, οι Σύλλογοι Εκπ/κών, το Τ.Ε.Ι., τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και άλλες ομάδες πολιτών θα παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και Αποκρεάτικα δρώμενα.
Ø Να γίνεται παρέλαση καρναβαλιστών με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω φορέων, αλλά και εκπροσώπων άλλων περιοχών. ( Η παρέλαση μπορεί να γίνεται το Σάββατο το απόγευμα.)
Ø Να ανάβουν οι φανοί στις γειτονιές της πόλης (Βαρόσι, Εργατικές, Μεράς…) και στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Στη διάρκεια των φανών να μη γίνονται εκδηλώσεις στο κέντρο της Πόλης.
Ø Οι εκδηλώσεις του Μ.Ο.Γ. το διήμερο να μη περιορίζονται μόνο στο «στενό», αλλά να απλώνονται σε όλη την Πλατεία και στους γύρω πεζόδρομους.
Όλη αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να έχει άμεσα καταπληκτικά αποτελέσματα. Μπορεί όμως να αποδώσει μακροπρόθεσμα, αν επιμείνουμε ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά) σε συνεργασία πάντα με τους Συλλόγους Εκπ/κών και Γονέων.

Το υπόμνημα υπογράφουν οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων:

1. Θεόδωρος Χολής, Πρόεδρος Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Μυρσίνης.

2. Αχιλλέας Πάτσιος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Βαροσίου «Ο Άγιος Γεώργιος» Γρεβενών.

3. Αργύριος Καραλιόλιος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών.

4. Ιωάννης Παυλόγλου, Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Βατολάκκου.

5. Γεύση Σαρουσαββίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελευθέρου Β΄ «Άγιοι Ταξιάρχες».

6. Παναγιώτης Ζήσης, Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου «ΕΡΓΑΝΗ» Αγίων Θεοδώρων.

7. Τριαντάφυλλος Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθέρου Α΄.

8. Θωμάς Ντώνας, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδιάς.

9. Σταύρος Νικολαΐδης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλου Σειρηνίου.

10. Σπύρος Τσιρογιάννης, Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου «ΠΙΝΔΟΣ» Γρεβενών.

Έχουν περάσει περίπου δυο χρόνια και δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Γιατί άραγε;
Αργύριος Καραλιόλιος
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών

ΥΓ. Αφιερωμένο σε όλους τους υβριστές μας γιατί δήθεν, εμείς μιζεριάζουμε και δεν θέλουμε τον πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

clocks Grevena

Copyright:anakatosouras

anakatosouras greveniotis